Waar veel mensen de gang naar de rechter niet maken vanwege kosten, of omdat ze simpelweg niet weten hoe het werkt, moet een wijkrechter uitkomst bieden. Met relatief kleine zaken kunnen inwoners bij de wijkrechter terecht. Een ‘zitting’ bij de wijkrechter moet een laagdrempelige manier zijn om ruzies en conflicten op te lossen die anders maar blijven smeulen.

‘We behandelen met name conflicten tussen buren’, vertelt wijkrechter Thera Hesselink. ‘Dan moet je denken aan zaken over bijvoorbeeld geluidsoverlast of stank. Maar buren kunnen ook ruzie maken over waar de schutting staat, overhangende takken en dat soort zaken. Dan denk je dat je het maar over twee mensen hebt, maar vaak wordt op de een of andere manier de hele buurt hierbij betrokken. Daarnaast behandelen we zaken van huurders die een conflict hebben met de verhuurder en worden we ingezet bij ruzies tussen leden van een Vereniging Van Eigenaren. Het doel van dit project is het verbeteren van de leefbaarheid in de wijken.’

Verbeteren leefbaarheid

Bij de start van de proef in het najaar van 2018, liet burgemeester Pauline Krikke al weten dat de pilot mogelijk zou worden uitgebreid, wanneer deze tot ieders tevredenheid zou verlopen. Hesselink heeft wel een idee waar het succes aan te danken is. ‘Mensen betalen per partij slechts 40,50 euro aan griffierechten’, vertelt ze. ‘En dan komt de rechter ook eens nog naar de mensen toe.’

Uit de evaluatie van de gemeente blijkt dat het in de praktijk vooral gaat om problemen zoals geluidsoverlast of peuken die op het balkon worden gegooid. Ogenschijnlijk kleine zaken, maar volgens de burgemeester daarom niet minder belangrijk: ‘Een conflict met je buren is vervelend en kan hoog oplopen’, aldus Krikke. ‘Ik snap best dat je dan niet meteen naar de rechter stapt. Het is natuurlijk ook altijd beter als je een conflict onderling oplost. Maar als dat niet lukt, kan het helpen om de wijkrechter te vragen.’