Kerst op de rechtbank

by Mr Frank Visser | december 8, 2019 | 0 Comments
Kerst op de rechtbank

Kerst op de rechtbank.

 

‘De kerst-verweren zijn vroeg dit jaar,’ verzuchtte de strafrechter. Al in november begonnen advocaten aan te dringen op tijdige vrijlating van hun berouwvolle cliënten, zodat ze de kerst  in familiekring konden doorbrengen. Een enkeling gaf daarentegen juist de voorkeur aan een wat langere detentie, omdat een kerstviering op straat hen weinig aanlokkelijk toescheen.  Dat leidde tot het nodige rekenwerk. Vandaar de soms wat bizar aandoende veroordelingen, zoals die van een inbreker, die 119 dagen gevangenisstraf kreeg opgelegd, waarvan 53 dagen voorwaardelijk. Zo kwam hij op Goede Vrijdag weer op vrije voeten.

Maar de kerst brengt niet altijd het beste in de mens naar voren. Zoals die man die was uitgenodigd bij een winkelier, om samen kerst te vieren. Daar kwam niets van terecht, omdat hij zijn gastheer met grof geweld beroofde van geld, telefoon, sieraden en bankpassen. Waarna hij met zijn vastgebonden slachtoffer naar diens winkel was gereden, om daar een grote hoeveelheid sigaretten te stelen. Hij kreeg uiteindelijk vier jaar opgelegd! De volgende kerst kon hij dus in de gevangenis vieren.

Kerst is voor sommigen juist een tijd van vergeven en vergeten. Zoals die vrouw, die in het bijzijn van haar kinderen regelmatig door haar man in dronken toestand werd mishandeld. De burgemeester legde hem uiteindelijk een huisverbod op. Maar mevrouw wilde hem toch weer thuis hebben met de kerst. De zaak werd twee dagen daarvoor aan de rechter voorgelegd. Die deed nog diezelfde dag uitspraak. Het huisverbod bleef in stand!

Voor een enkeling brengt de kerst weer zoveel spanningen met zich mee, dat hij volledig door het lint gaat. Zoals die zwakbegaafde man, die zijn hele leven bij moeder was blijven wonen. Nadat zij in het ziekenhuis was opgenomen en duidelijk werd, dat ze nooit meer thuis zou komen, zag hij het niet meer zitten. Zoonlief stak met kerstmis het ouderlijk huis in brand en stond op straat toe te kijken, hoe het afbrandde. Een zeer ernstig feit, vond ook de rechtbank. Maar dat de dader niet helemaal spoorde was wel duidelijk. De rechtbank koos voor een geheel voorwaardelijke straf, met verplicht reclasseringstoezicht.

 

Een groot verdriet bewoog ook de oud militair, die recent zijn vader had verloren en bovendien werkeloos was geraakt. Toen vervolgens ook nog zijn minderjarige dochter uit huis werd geplaatst, sloegen de stoppen door. Hij dreigde de burgemeester van Rotterdam met de kerst aan de hoogste pijler van de Erasmusbrug op te hangen. En passant werden ook nog wat medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming en de directeur jeugdzorg met een dodelijke kerst bedreigd. De rechtbank had oog voor de achtergrond van dit drama en volstond met het opleggen van een gevangenisstraf op van 150 dagen waarvan 106 dagen (!) voorwaardelijk.

Gelukkig is er op kerstmis ook nog tijd voor de liefde. Twee tortelduifjes, die beiden in het genot waren van een bijstandsuitkering, trokken met de kerst 2014 bij elkaar in. Zonder dat aan de gemeente te melden. Zodat ze ieder hun volledige uitkering behielden. Dat liep spaak, toen ze in januari 2016 bezoek kregen van een rechercheur. Mevrouw bekende volmondig. ‘Ja, sinds kerst 2014 wonen we samen.’ Toen ze vervolgens moesten terugbetalen, kwam mevrouw daarop terug. Ze had zich vergist. Bedoeld was natuurlijk kerst 2015! De rechter trapte daar niet in. Gelukkig hadden ze elkaar nog!                                                                                                                                                                   

 

Ja, het is me wat, die kerst. 

 

Voor u hopelijk een tijd van liefde en gezelligheid.

 

Maar in de rechtbank meestal niets dan narigheid.